Valencià / Català

Estem vivint un moment històric sense precedents en la nostra democràcia: la indignació s’ha transformat -gràcies al suport massiu dels ciutadans- en esperança de canviar el que tant ens indigna. Anem a necessitar energia, valentia i ganes de treballar en un projecte comú.

Per a evitar que la força d’aquest moviment de societat civil siga *fagocitada o manipulada per elements aliens a ell, proposem un decàleg de mesures concretes que, de dur-les a terme ens conduiran a la democràcia plural i justa que exigim.

– Respecte real als valors de justícia, llibertat, igualtat i pluralisme.

– Limitació de les assignacions econòmiques i privilegis dels càrrecs públics. Incapacitació permanent dels condemnats per corrupció per a tornar a presentar-se a unes eleccions.

– Modificació de la Llei Electoral. De manera que es garantisca la representativitat i proporcionalitat, cuidant que no es discrimine a cap força política ni voluntat social, permetent l’entrada dels partits minoritaris i acabant amb el bipartidisme. No a la barrera del 5%, la més alta de tot l’Estat.

– Enfatitzar en els mecanismes que permeten a la ciutadania exercir la democràcia directa, com a referèndums, en els casos de decisions soci-econòmiques importants. Simplificar els mecanismes per a la presentació d’iniciatives legislatives populars.

– Imposició de la consulta popular obligatòria i vinculant per a l’elaboració i aprovació dels pressupostos municipals, autonòmics i estatals.

– Modificació i creació de mecanismes de control que asseguren l’estricta separació dels poders públics. Assegurar l’absoluta independència del poder judicial.

– Consideració com a béns d’utilitat pública els serveis de primera necessitat per a la ciutadania com l’energia, xarxes de comunicació, alimentació, transports i banca. Prohibició per tant dels monopolis i oligopolis privats en subministrament d’aquests béns.

– Dret al treball digne, estable i de qualitat. Prohibició dels EREs en empreses amb beneficis. Dret de tota la ciutadania a prestacions socials públiques que asseguren una vida digna.

– Dret al treball digne, estable i de qualitat. Prohibició dels EROs (Expedient de Regulació d’Ocupació) en empreses amb beneficis. Dret de tota la ciutadania a prestacions socials públiques que asseguren una vida digna.

– Establiment de mecanismes ciutadans de control de la gestió pública que eviten la corrupció política. Control ciutadà de les activitats econòmiques dels càrrecs públics i establiment d’un sistema d’incompatibilitats que impossibilite l’exercici i el lucre per activitats públiques i privades.

– Establiment d’un sistema fiscal progressiu. Establiment a nivell global d’un impost a grans fortunes i a les transaccions financeres especulatives. Desaparició immediata dels paradisos fiscals.

– Control ciutadà de les pràctiques de les entitats bancàries. Prohibició de les clàusules abusives en particular respecte de les hipoteques.

– Convocatòria d’una Assemblea Constituent.

Açò encara no són propostes definitives, han sigut elaborades perquè ens demanen propostes, els qui mai han tingut propostes.
Ens demanen programa polític els qui se salten sistemàticament els seus programes polítics.
Ens demanen transparència qui mai ens ha explicat res. Qui mai ens ha preguntat res.

Ens demanen propostes els qui tenen milions i milions, a els qui tenim carpes i cartons, precarietat i atur, deutes i més deutes.
Ens demanen propostes perquè el poder ja no són ells, el poder som nosaltres.
Ens demanen propostes perquè tenen pressa, tenen pressa perquè tenen por.
Però nosaltres no tenim pressa, perquè el temps ara ja no és el seu. El temps és nostre.

Tenim paciència perquè sabem que açò va a créixer.
Tenim paciència perquè no tenim por.

ACAMPADA VALÈNCIA, MAIG 2011

77 comentarios para “Valencià / Català”

 • Eugeni:

  Por qué no aparece la ley de encaje 100% aprobada en la asamblea del miércoles o del jueves (no recuerdo)??
  Pedíamos medidas concretas y esa es una no? O es que a la dirección de turno no le pareció correcto (como la acción en los bancos que intentó desconvocar a espaldas de la “asamblea”)

  • Salva:

   Hola, personalmente creo que es contraproducente la ley de “encaje 100%”. El problema no es que los bancos presten dinero, es dónde y a quién lo prestan. Te recomiendo que investigues opciones de banca ética: Triodos, Fiare, Red Enclau, Coop57. Ellos prestan dinero a 3os siempre y cuando sean opciones beneficiosas social y/o medioambientalmente.

   Por otra parte, tienes razón en que se aprobó por asamblea, pero creo que tenemos que reflexionar más sobre las propuestas para no parecer una asamblea de locos y perder toda la legitimidad.

   Si quieres seguir con el debate, pásate por la comisión de economía.

   Un saludo

 • Borja:

  Supongo que no se querrá entrar en políticas lingüisticas, pero para no herir ninguna sensibilidad, a parte de esta versión en les Normes de Castelló, se debería de poner una versión en Normes d’El Puig, ya que somos bastantes los valencianistas que estamos apoyando este movimiento social, y así se demostraría que este no es un movimiento cerrado, que en este movimiento se pretende llegar a todos. De todas formas, mañana cuando me pase por el Ayuntamiento lo comentare en persona…

 • Raimon:

  Les normes de Castelló estan acceptades i són vàlides, les normes del Puig no tenen sustent filològic. Tan simple com això.

 • Borja:

  El tema de la normativa se va convertir fa temps en tema politic, ya que les Normes d’El Puig estigueren apunt de ser oficialisades, de totes formes aci estem per a debatir, i no m’importa si algun dia vols, tindre un debat llingüistic en tu, en la Plaça o fent-se unes cervessetes en un bar, sempre que tot siga en respecte, aixo per supost. Ya es hora d’acabar en guerres brutes i anticatalanismes o antivalencianismes separen al poble valencià, se poden tindre postures diferents i debatir i intercanviar opinions. I demane disculpes per haver escrit l’atre comentari en castellà.
  Pero pense que mes que oficialitat o no, es per un simple fet, que es una realitat que una part de la societat valenciana escriu i defen les Normes d’El Puig i pense que este moviment deu d’arribar al major numero de gent possible i per aixo voria be que estigueren les dos normatives, simplement per eixe fet, no demane que s’incluixca res de la polemica llingüistica ni res, en el decalec de propostes de l’Acampada ni res, simplement una traduccio que dema durem ya feta a la gent encarregada de la Web, i que ya decidixquen. I per supost, la meua idea no es la de llevar una versio per atra, si no simplement que estiguen les dos versions.

  • Carol:

   Les normes del puig van estar a punt de ser oficialitzades per una senyoreta consellera del cultura de la UCD que mentre volia imposar dictatorialment aquestes normes, feia expedients al profesorat que feia les classes en valencià culte, que feia normatives franquistes i feixistes per a obligar l’aliumnat a parlar en castella en el pati i prohibia que es donaren classes de valencià a l’escola… Es tracta d’una colla d’esgarramentes, lladres i pocavergonyes més grans encara que l’impresentable de zaplana, aquell que volia forrar-se en la política, així que no fotem que les normes de Castelló són les que tenen el suport de totes les universitats del món, de la Generalitat Valenciana, de l’AVL, de l’IEC, de l’IIFV, etc. i les normes del puig que només persegueixen castellanitzar més el valencià i impedir el procés de recuperació lingüístic iniciat tímidament després de la dictadura, però es va fer servir el secessionisme i les normes del Puig per a carregar-se el valencià i imposar l’espanyol només!!! Quan l’Amparo Cabanes del fatxes de la UCD (antecedent del PP) va intentar imposar despòticament les normes del Puig es va organitzar una vaga general a la Universitat de València quasi tan impresionant o més que la moguda del 15-m, manifestacions, tancaments en les universitats, etc, rebuig general perquè en realitat totes i tots sabem perfectament que és l’estratègia de l’estrema dreta per entrebancar i impedir l’estenció de l’ús social del valencià-català. Només es tracta d’atiar l’odi com els moviments racistes del Te party o dels ku Klus Klan, però al País Valencipa fan servir l’anticatalanisme per a imposar only l’espanyol…

   • rateta:

    Tens tota la raó, Carol. Simplement el “valencià d les normes del Puig” no existeix. La CH no existeix en valencià. La paraula MOSATROS no existeix. Hi ha unes normes d’accentuació que pel que es veu , aquesta gent no entén. Els filòlegs (que els agrade o no, són el què saben de llengües), accepten les Normes de Castelló i no les del Puig, bàsicament perquè és un valencià castellanitzat i incorrecte que ens volgueren imposar. El valencià és un dialecte del català. No hi ha lloc a debats ni a dubtes, és així i punt. Els agrade o no. I no estic negant-li a ningú la llibertat de res, les coses són com són. O és que a algú q parle en castellà li agradaria que s’escriguera “Pos hoy may comío un pescau” dient que és un alre idioma, aragonès per exemple? Per favor, que som respectuosos, però no estúpids. Dit açò, no cal perdre més temps amb el tema (no val la pena) i busquem les coses que tenim en cmú. Gràcies.

 • Borja:

  I per cert, vullc deixar clar, que el valencianisme que dic que se veu representat en este moviment i que el recolza, no es ni molt menys gent que es dedique a fer actes violents, ni se junta en l’extrema dreta, ni la seua principal base es el anticatalanisme. Per desgracia, i per un grupuscle reduit, se nos associa en aixo, i aixo no es cert. Defenen la llengua valenciana, la Real Senyera i la Nacio Valenciana (a dia de hui Nacio cultural) sempre en un mensage de pro… Aço ho dic per a evitar confusions en atres persones…

 • Joan:

  Hola, encara que no done suport a les normes d’El Puig, és molt interessant la proposta de Borja d’incloure els textos traduïts seguint les esmentades normes. Això mostra (una vegada més) la pluralitat d’este moviment i el civisme que estem demostrant debatint idees contraposades en alguns casos per a arribar a l’objectiu comú, independentment de la condició o ideologia dels que recolzem el moviment. I més interessant em sembla el fet de que s’estiga parlant de debats lingüistics pacífics, encara que això podria ser un caramel per a certs mitjans de comunicació o partits polítics que podríen aprofitar-ho per a desvirtuar la mobilització. Per tant, crec que es deuria mantindre al marge esta classe de debats per evitar qualsevol tipus d’interpretació per part de certs ents, i no posar en perill la unió que ara mateix regna entre els Indignats. Ací cabem tots i ens hem de centrar en el que ens ha portat a manifestar el nostre desacord amb el sistema. De totes maneres, torne a dir que considere molt positiva esta classe d’aportacions.

  • Carol:

   Des del respecte, Joan, em sembla que és embolicar més la cosa perquè si cal traduir-ho a les normes de castelló i a les normes del puig, i a les normes d’alguna colla més d’algua altra secta, al remat, aquest respecte absolut a la diversitat servirà per a fer-les només en castellà, sense traduir-ho al valencià-català de les Normes de Castelló ni al valencià-castellà de les normes del Puig… Hem de respectar les diferències però, com en Puerto Alegre inspirar-se en els experts que donen sentit comú i una mica de dignitat; em sembla l’estratègia del PP quan es va decidir portar el reconeixement del valencià-català, al parlament europeu, des de la Generalitat de Catalunya renunciaren a la versió del valencià del nord i acceptaren el català de València sense problemes, perquè portar-ho amb dos o tres versions dificultava el reconeixement, encara escàs i poc important…. Ací igual, crec que si hem de traduir-ho a totes les varietats de valencià, per comarques i per pobles, al remat la frangmentació infinita d’una llengua porta al seu assassinat i la seua liquidació que és, al meu parer, l’estratègia exterminista dels de les normes separatistes del puig…

 • joan:

  ¿hay alguna razón por la cual estas propuestas no aparecen en castellano?… o tal vez soy yo que no las encuentro… un saludo

  • Carol:

   Per què l’ordinador ens recomana calma en castellà i no en valencià?

   Ja anem censurant? Malament!!!

 • Borja:

  Joan 1: Lo del debat, no me referia de fer-ho publicament, en el meu comentari anterior li convidaba a Raimon, a parlar ell i yo privadament, o en qui fora de forma privada i sempre de forma pacifica i de bon rollo, pero tens rao, ya tindrem tots temps per a debatir i aportar idees i solucions a este tema, que ya du molts anys separant-mos als valencians. Pero m’alegra que consideres positiva la meua idea 😉 .

  Joan2: Si que estan estas propuestas en Castellano, busca en el “Decálogo de propuestas (varios idiomas)” El primer idioma que te sale es el Castellano.

 • joan:

  aH, pues es que a mi me sale el aleman… por eso me extrañaba… sera cosa de la tipografia que no se lee mu bien…

 • Pepe:

  Estic completament d’acort en Borja, pense que tots i totes tenim cabuda, ya que no és una qüestió política i tots i totes tenim el dret d’estar representats, ademés d’aplegar a més gent. I també parle, com ha dit Borja abans, “de el valencianisme que dic que se veu representat en este moviment i que el recolza, no es ni molt menys gent que es dedique a fer actes violents, ni se junta en l’extrema dreta, ni la seua principal base es el anticatalanisme. Per desgracia, i per un grupuscul reduït, se nos associa en aixo, i aixo no es cert.” També estem ací, en la mateixa lluita, independentment de les teories, l’ideologia política o el que siga. Salut!

  • Carol:

   Hauries de saber Pepe que darrere de les normes de Puig està el lladre dels Lladró, empresariat valencià més reacconari, els banquers més impresentables i fatxes! El llibre de Vicent Bello “La pesta blava” ho explica molt bé i és molt intructiu, ja estaria bé que ni la Generalitat Valenciana s’ha atrevit a imposar els normes secesionistes i que ho proposaren i li reconegueren legitimitat el moviment 15-m a les normes exterministes de l’eempresariat més fatxa…

 • No se molt bé si es una proposta, tinc molts dubtes sobre aquest moviment i les seues posibilitats, pero crec que es podria fer una reunió amb el president actual i demanar canvis que suposen un canvi en la politica actual, la ley d’hont com a principal objectiu, seguit de uns canvis generals que tot el mon demana, com pot ser revisar els salaris dels politics i adjustar-los a la situació economica actual del país i donar mes prioritat a temes com sanitat i educació PÚBLICA.

  Per cert, impresiona aquesta web:

  http://www.thetechnoant.info/campmap/

  un mapa amb totes les acampades arreu del mon. INCREIBLE!

 • Borja:

  Pinapromo, aço millor pots parlar-ho en l’assamblea que se fa tots els dies a les 20:00 en la Plaça del 15 de maig (Ajuntament). De totes formes, es l’objectiu, pero no sera tan facil com parlar en el president, ya que per eixemple la Llei d’Hont no els interessa llevar-la, ya que mirant el grafic real de les eleccions, se veu com realment qui ha guanyat son l’abstencio, el vot en blanc, el vot nul i el vot als partits minoritaris. De totes formes s’esta treballant en aixo, per supost, pero aço no va a ser un cami de rosetes, aço va a ser dur pero nosatros anem a lluitar fins el final.

 • Pepe:

  A ver si por una vez nos dejamos de hostias con los problemas linguisticos y de nacionalismos español valenciano catalán que esta vez no estamos hablando de esto.
  Hemos visto durante décadas como este problema se ha cargado todos los movimientos y reivindicaciones sociales creando discordias y separacion entre los valencianos. Que cada uno se exprese como le venga en gana y vamos a los temas que nos ocupan, la dictadura del capitalismo pisa fuerte, no nos dividamos por cuestines que no tienen nada que ver por favor esta vez NO

  • Carol:

   Hola Pepe, oi qué bé i qué mascle!!

   tu m’has de manar a mi que m’interessa i que no m’interesa!!!

   Deixa de banda el teu nacionalisme d’estat que com que està en posició dominant deixa les coses com estan i gràcies per permetre’s parlar en valencià!!!

 • Borja:

  Aci ningu esta parlant de dividir-se, per una volta s’esta parlant de que estiguen representades totes les sensibilitats i que deixem de banda els conflictes llingüistics que tenim els valencians i treballem junts i que estigam tots representats. Ademes estem parlant de forma amigable i correcta i en aço no podra res, tinc plena confiança!

 • Borja:

  I per supost, la meua idea no era la de crispar ni la de buscar polemica, soles ha sigut una proposta que pense que ya que lo que defenem es la llibertat i que tots tingam veu, podria ser bona… Pero tranquil que aci no estem parlant de cap nacionalisme.

  Un Salut a tots! I recordeu que no podran parar-mos!

  • Carol:

   Ei Borja, tots som nacionalistes inclús els que diuen que no són bacionalistes se’ls veu el plumero espanyolista, és a dir, el nacionalisme espanyolista… El nacionalisme pitjor és l’imprialista, dels més grans els Estat Units, el de Xina, Rússia, Europa… que colonitzen i expolien esl països del sud i les cultures minoriàries (i les llngües i ecosistemes); Despres els nacionalisme d’estat, de l’estat francés, anglés, alemany, espanyol etc, aquest nacionalisme ampliament acceptat s’imposa a base de violència, manipulació, discriminació, etc. I després estpa el nacionalisme de les nacions sense estat, moltes vegades de països que estan privats de la llibertat per a exercir el dret al’autodeterminació, posem per cas, El sahara, palestina, però a Europa i a l’estat espanyol també hi ha naciona dins de l’estat espanyol (Euskalherria, Galícia, Països Valencians-catalans…) que estan oprimits… Des del nacionalisme imperial o d’estat és molt fàcil desqualificar el nacionalisme de les nacions sense estat i qualificar-lo de tribal, ètnic, etc però és indignant i una gran méntida més alta que la catedral de València… Aixiík que si eres no nacionalista consequent és motl díficil perquè potser, sense plantejar-teu massa ets, posem per cas, “nacionalista espanyol”… Potse ser-ho, no mancava més però els altres que voldriem deixar de ser nacionalistes espanyols per a ser només nacionalistes valencianes i valencianes-balears-catalanes, no podem deixar de ser espanyols perquè ens prohibeixen el dret a l’autodeterminació i “constitucionalment” ens impedeixen federar-nos amb Catalunya i les Illes, i ens amenacen en atacar-nos militarment si decidim exercir el dret al’autodeterminació… Com diria Xavi Castillo, si això és així, quina merda de democràcia és aquesta???

   • Borja:

    Carol, he dit que no volia entrar en debats de nacionalisme aci, en cap moment he dit que no siga nacionaliste…. es mes se nota que no se coneguem de res…¿perque no puc ser valencià sense tindre que ser tambe espanyol o català? ¿perque tinc que tindre una o atra etiqueta? I ojoo, que cada u pense lo que vullga i siga com vullga, espanyol, català o rus, no vaig a excluir a ningu, i menys per aixo, pero yo lo unic que demane es que se me deixe ser valencià…

    I per cert, crec que els violents d’extrema dreta son atres, que diuen ser valencianistes(fals) i despres lo unic que es dediquen es a pegar als nacionalistes valencians de la Plataforma Jovenil Valencianista per eixemple, els 9 d’Octubre…

    • Carol:

     Benvolgut Borja,

     tu pots ser valencià principalment si acceptes ser espanyol, des de l’hegemonia oficial; si no acceptes ser espanyol, sigues només valencià (com tu) o valencià-mallorquí-català, (com jo) no et deixaran i t’exterminaran a València, no podràs ser, ni eixir en RTVV, ni eixir enlloc perquè no tens més lloc que el femer de la història on ens aboquen Camps i companyia… Em sembla perfecte que no sigues espanyol, i sigues valencià o el que vulgues, però la Constitució opresora i l’estatus quo actual ens impedeix ser valencianes o valencianes-catalanes perquè ens obliga a ser, per imperatiu legal, per sistema, espanyoles i espanyols t’agrade o no… Per imposició policial del ministeri d’Interior, mira el teu document d’identitat i és indignant que se’ns impose des de fora la nostra nacionalitat… Tu dius, jo sóc valencià, molt bé, perfecte, però d’altres volen ser valencianes-catalanes i el que ens dóne la gana sense que els impresentables dels politics del PP-PSoe ens dicten la nostra identitat autoritària i dictatorialment… des de l’estat espanyol.,

  • Carol:

   No mancava més, per això tenim el nacionalisme espanyol que sembla intocable!!!

   Insubmissió!!! Plantem cara als que imposen l’espanyol i el nacionalisme espanyol i no ens deixen ni protestar i hem de suportar indignament les shumiliacions i patiments que sofrim les valencianes i valencian dia a dia a mans dels polítics exterministes del PP-PSoe que tenen clara la consigna exterminista del valencià-català!

 • Rosa:

  Me molesta molt que fique valencià/català perque no son les mateixes llengües ni de conya.
  Si esta colla se está fent en Valencia, se te que escriure en valencià i si la feu a Catalunya, puix la escrius en català.
  L’atre día parlant en un proveedor i amic català, al dir yo: vesprada, ell no sabia lo que volia dir (per eixemple) i moltísimes mes paraules que conec molt be perque tinc molta familia de Barcelona i he anat des de chicoteta i la conec molt be.
  L’estatut valencià no es ni més ni manco que el mateix resultat de les corrupcións, yo mateixa he llegit en el meus ull personalment, el pacte entre Zaplana i Jordi Pujol, de la Inmersió del catalá en nostra terra a canvi de atres ajudes per a Zaplana i si no mira la polémica que aixó crea.
  Si vols que tots tiren del mateix carro sense confrontación, es millor que lleves la paraula “català” perque estem en VALENCIA, som valencians, parlem valencià i mai serem catalàns. Nos tenim que unir per una causa comú pero no teniu que dividir per un tema massa calent des de fa mes de 30 anys. La creació de la AVLL fou el resultat al pacte que mos va a clavar Zaplana, pero existix la RACV molt mes antiga a la que poc a poc li lleven les suvbencións per a que desparega ¡quina vergonya! des de 1915 que se va a crear i la volen llevar per el pancatalanisme.

  • karnota:

   ¿Entonces si hablo inglés en Estados Unidos estoy hablando en estadounidense? ¿y si lo hablo en sudáfrica estoy hablando en sudafricano? Si hablo castellano en Guatemala hablo ¿guatemalteco? y si cruzo la frontera hacia a honduras ¿paso a hablar hondureño?.

   En cuanto a que no son las mismas lenguas ‘ni de coña’ creo que el 99’9% de catedráticos de historia y filología a nivel mundial (sí, en muchas partes de Europa se han dedicado a investigar este tema, especialmente en Alemania) discreparían seriamente contigo, creo que sus años de investigación y trabajo merecen un contraargumento más elaborado que ‘ni de coña’ que es lo mismo que decir ‘porque lo digo yo’ o ‘porque me da la gana’.

   En serio, una lección de historia no te vendría mal, y te lo digo sin acritud. Un saludo!

  • Carol:

   Senyoreta o senyora Rosa, si li molesta que a la llengua que parlem li diga valencià/català s’haurà d’aguantar,consulte el diccionari català-balear-valencià d’Alcover i Moll (i sanchis Guarner), consulte a Joan Coromismes, a Ferrer Pastor i a ls persones que han estudiat des del nostre país la llengua durant molts anys la llengua i es farà més respectuosa i tolerant; el fanatisme no és bó, consulte als departaments de filologia romànica de tot lo món, jo he estat als departament de filologia romànica a la Universitat d’Alemanya, a França, a Gran Bretanya, etc. i en tots els departament tenen molt clar que el català de València o valencià és la mateixa llengua (amb alguna varietat local) que el català de les Illes o de Girona, d’Andorra, de l’Alguer o del Roselló; a vostñe l’han informat molt malament, els senyors de l’Acadèmia que vosté esmenta, des del prehistòric al paleolític quasi tots parlen sempre i escriuen en castellà i els importa una fava el valencià/català, és més estan en contra perquè s’han muntat un negociat amb subvencions peperes per afirmar aberracions en contra de la unitat de la llengua i sobretot encontra de la seua estensió social per tot el país; el blaverisme i l’Acadèmia de la LLengua Valenciana la muntaren els “senyors” franquistes, lo de senyors és un dir, de la UCD i d’AP. és a dir els actuals PPeros per anar en contra de la normalització lingüística al nostre país i dos senyor resentits Casp i Adlert, els més catalanistes del món es tornaren blavers secesionistes fins que pactaren am zaplana per crear l’AVL, a mi no m’agrada tampoc, ja emva bé l’Institut d’Estudis catalans o l’Intitut Valencià Interuniversitari de Filologia… Però la seua Acadèmia, amb perdó o sense perdó, és al rigor científic filològic, el que l’esperisme és a la medicina; més clar és la confusió entre la cosmologia i els horòscops!!! És molt senzill aqueixa gentola de la RAVL són una estafadors al servei desl polítics del PP per a exterminar el valencià-català!

  • Carol:

   Benvolguda Rosa,

   em sembla perfecte que tu sigues el que er dóne la gana, però vulgues o no vulgues tu i el moniato de Camps, no m’impedireu mai que jo que sóc del País Valencià em senta valenciana, balear i catalana tot a l’hora i ensem… Per a mi aquetes identitats no s’exclouen, inclouen i es complementen en una perspectiva més amplia (com en la canço de la Gossa Sorda: T’estimo, t’estime, t’estim; així que sóc valenciana-catalana, vulgueu o no perquè de la meua identitat individual i nacional, mana jo i no el ministeri del’Interior, ni la Generalitat Valenciana, ni la policia ni cap acadèmia…

   Salut, llengua i cultura!!!

   I visca el PV i el PP.CC, evidentment!

 • karnota:

  Yo voto NO a la inclusión del decálogo en valenciano de las Normes del Puig, solo lenguas oficiales con normativa oficial, sino se puede crear mucha confusión y acabaremos redactándolo hasta en élfico por respeto a los fans de Tolkien. Lo siento, no quiero ser excluyente, pero estás hablando de redactar el decálogo con unas normas ‘inventadas’ sin ningún tipo de reconocimiento oficial ni académico dentro del campo de la filología y no creo que sea una buena idea. Un saludo a todxs y adelante!

  • Carol:

   Hola Karnota, jo estic d’acord amb tu, les normes del Puig són les normes del’extrema dreta valenciana, en realitat ultraespanyola, com denuncia Vicent Flor en “Per a ofrenar noves glòries a Espanya” i Francesc Pérez Moragón en “Himnes i paraules”, recentment publicant en l’editorial Afers de la Universitat, perquè eren les propostes en contra de les Normes de Castelló aprovades el 1934 que arrepleguen el consens de tot el domini lingüístic per a garantir la reproducció cultural, el futur i la sipervivència del valencià-català a tost els àmbits… Proposar les normes del Puig és acceptar una major castellanització i dialectització del valencià per a diferenciar-lo més encara el català de València del català de Ontinyent, Girona o Menorca, per tal d’exterminar-lo i fer-lo irreconogscible; és la faena bruta que va fer el feixista de Fraga, fundador del PP, que va tancar el departament de filosogia de A Corunya als anys setanta perquè donaven suport a la línia reintegracionista dels gallec amb el portugués i el brassiler… El galleg separat del portugués i del brassiler esdevé una variant del castellà, manté una mica l’accent gallec però la resta, structuralment espanyol, castellà!!! És la millor manera per a exterminar les llengües diferents al castellà tot i que siga disfresant-se de valenciania folckorica i anticatalanista… per favor feixisme lingüístic no!!!

   • Borja:

    Dona, aci l’unica persona que esta fent “feixisme” per lo que veig eres tu. Yo soles he fet una proposta, i per supost que per aço no deixare d’acudir a les assamblees i a les comisions de barri, pero pense que calificar a qui no pense com tu de “extrema dreta” es un poc intolerant per la teua part ¿no? En fi, no vaig a entrar en mes polemiques, pero sincerament abans de tildar a algu d’algo, primer se’l ha de coneixer…

    • Borja:

     I com ya he dit a atres, no tinc cap incovenient en que se conegam, intercanviem idees, i pugam descubrir l’u del atre que estem equivocats en les opinions personals que pugam tindre l’u del atre per uns simples comentaris aci. No tinc cap problema en debatir i parlar en ningu sempre en respecte i sobretot demostrar que estas equivocada pensant que el valencianisme es d’extrema-dreta i tal, aixo es la image que nos han donat per quatre descerebrats d’E-2000 o atres entitats que sincerament no representen el meu valencianisme…

     • Carol:

      Benvolgut Borja, no sé si us he llegit en el llibre personalista que s’acaba de publicar “Amunt les nacions, amunt la vida” publicat per la Universitat i la vostra web d’Agustí Colomer, valencianisme.com, que jo pensava que per a res estaven per fomentar les normes secesionistes i disgregadores del Puig; si eres dels personalistes del Puig o dels de Victor Baeta de la República Valenciana, us respecte però no estic d’acord amb vosaltres, pense que la major part de tot això està finançat pel PP i en el fons busca entretindre el personal per a no avançar en l’estensió real del valencià, si no que cerca la seua desaparició… Només fan que organitzar congressos pagats pel PP per a criticar a Joan Fuster, els fusterianisme qualificant-ho tot de pancatalanisme des d’una perspectiva simplista i desqualificadora; sense Joan Fuster i el fusterianisme aci no parlaria valencià ni déu; la mostra està en que les patums de l’Acadèmia de les normes pujanes que defenses quasi tots parlen només que en espanyol i quan parlen en valencià o fan per a criticar el català… Una vegada vadant dels del GAV que portaven una parcanta llengua valenciana, mai catalana, els vaig enviar a l’escola perquè s’instruiren una mica i quasi em peguen, començaren a insultar-me, així que amb eixa gentola intolerant que quan he anat amb una quatribarrada m’han pegat, insultat i llençat escopinyades, no vull saber res, Ben lluny, no ho dic per tu perquè no et conec però dels del GAV, Ejpanya ooo, Cva i tot el feixisme espanyolsta vestit de largarterana valenciana, no em fotran!!!

    • Carol:

     Mira guapo, et deixe un aerticle que acabe de llegir sobre el valencià-català… Jo no et dic que tu sigues d’extrema dreta, dic que els que fomenten l’anticatalanisme al País Valencià des de fa trenta anys perquè durant la dictadura franquista com que pensaven que ja havien acabat amb la llengua tot lo món reconeixia que el valencià, mallorquí i català era la mateixa, quan s’acabpa la dictadura els espanyolistes interanren disfressar-se de valenciania per a dividir i atacar el valencià-català que com una mata de jonc que deia ramon Muntaner si està unit no la poden arrancar ni deu hòmens estirant´la però una per una sola l’arrenquen en un bufit… Divsersitat i modalitat pròpia sí, però sense questionar la unitat de la llengua valenciana o catalana, perquè ni els espanyols quaestionen la seua llengua ni els anglesos i estadounidencs tampoc, ni els francesos i els canadencs de Montreal tampoc encara que tinguenn modalistat diferents!!!

     Pompeu Fabra i els valencians

     Eugeni S. Reig

     Pompeu Fabra, en un article publicat en la revista Nostra Parla l’any 1918, adreçant-se als valencians, deia:
     «Nosaltres, catalans, no desitjaríem altra cosa sinó que emprenguéssiu una obra de forta depuració del vostre idioma, encara que no us preocupéssiu gens d’acostar-vos al nostre català; que tractéssiu de descastellanitzar el valencià i de redreçar-lo i d’enriquir-lo procurant acostar-lo al valencià dels vostres grans escriptors medievals. Així, tot fent una obra purament valencianista, us trobaríeu haver fet una obra catalanista, d’acostament al nostre català: elevant la vostra llengua escrita per damunt els parlars valencians actuals, recolzant-la en el valencià del segle xv, produiríeu un valencià que no seria pas una llengua altra que la catalana nostra, sinó la modalitat valenciana de la llengua catalana, al costat de la nostra modalitat catalana i de la modalitat balear.
     »Molts valencians i balears creuen encara que l’obra d’unificació del català escrit suposaria la supeditació de llurs varietats dialectals al català de Catalunya. No, no es pretén de supeditar cap varietat a una altra: es tracta simplement que dins cadascuna de les tres grans regions de llengua catalana, es realitzi una obra de depuració, de redreçament de la llengua. Cadascuna d’elles té els seus clàssics dins la nostra gran literatura medieval: que cadascuna els prengui per models per depurar i redreçar la seva varietat dialectal; i això sol faria que, sense sortir-nos els uns i els altres del nostre català, ens trobaríem escrivint modalitats no pas molt diferents d’una sola llengua literària.
     »Eliminats, dins cada varietat, els barbarismes de lèxic i de sintaxi, reintroduïdes en la llengua escrita les paraules i les construccions perdudes durant els segles de decadència literària, enriquida la llengua escrita pels mots i girs que ens ofereixen els diferents parlars actuals, bandejades les mil corrupteles que hi pul·lulen, evitades les grafies consagradores de pronúncies merament dialectals; les diferències que encara trobaríem entre el català de Catalunya i el català de València i el català de les Illes, potser es reduirien a unes quantes divergències morfològiques, les quals per llur nombre i per llur importància no justificarien pas de parlar com encara alguns parlen d’una llengua valenciana i d’una llengua mallorquina enfront d’una llengua catalana.»
     Fins ací les paraules de Pompeu Fabra.
     Per a desgràcia nostra, molts valencians no han fet gens de cas de les paraules del mestre Fabra i s’han limitat a copiar la llengua culta que s’ha elaborat a Catalunya. Per això mateix, perquè copiar és molt fàcil i no costa gens d’esforç i, en canvi, estudiar, investigar i treballar implica fer un esforç molt gran, en RTVV sempre sentim que diuen endavant en lloc d’avant, feina, feiner i malfeiner en lloc de faena, faener i malfaener, matalàs i matalasser en lloc de matalaf i matalafer, ronyó en lloc de renyó, rigut en lloc de rist, homes en lloc d’hòmens, joves en lloc de jóvens, etc. És molt trist que els valencians balafiem el nostre cabal lingüístic d’una manera tan lamentable, que llancem per la borda el patrimoni lèxic que ens hem passat de pares a fills durant segles i segles i que hem aconseguit fer arribar fins al segle xxi.

     2)

 • Rosa:

  Me ha arrivat este multimail que copie i pegue:

  PARA LAS GENERALES

  SI ESTÁS DE ACUERDO, DIFÚNDELO
  Mandemos la papeleta del senado en blanco.
  Todos, podemos
  SI ESTÁS DE ACUERDO, DIFÚNDELO

  SI HAY QUE CORTAR… CORTEMOS
  En Bélgica llevan casi un año sin gobierno y están en la gloria,
  EL SISTEMA FUNCIONA SOLO CON UNAS BUENAS LEYES
  España debe bajar su déficit en 9,4 puntos porcentuales en la próxima década,
  una de las reducciones más drásticas del mundo, según el Fondo Monetario Internacional…
  que además pide un recorte en las prestaciones sanitarias de nuestro país para reducir la deuda.
  MENUDO PANORAMA
  ¿No crees que ha llegado el momento de coger el toro por los cuernos?…
  ELIMINAR EL SENADO.
  NORUEGA, SUECIA, DINAMARCA, NO TIENEN SENADO, ALEMANIA SOLO 100 SENADORES, EE.UU. UN SENADOR POR CADA ESTADO.
  LOS GRANDES TEÓRICOS DEL DERECHO INTERNACIONAL Y CONSTITUCIONAL (DUVERGER, JELLINEC, ETC.)
  OPINAN QUE ES UNA CÁMARA INNECESARIA, PRESCINDIBLE Y QUE ESTÁ EN EXTINCIÓN,
  ¿ENTONCES POR QUÉ TENEMOS QUE MANTENER A 260 SENADORES?
  DE ESTA FORMA AHORRAREMOS 3.500 MILLONES DE EUROS CADA AÑO.
  ELIMINAR LA PENSIÓN VITALICIA DE TODOS LOS DIPUTADOS, SENADORES
  Y DEMÁS “PADRES DE LA PATRIA “.
  REVISAR LOS SUELDOS DE ESTOS ALCALDILLOS DE TRES AL CUARTO
  QUE SE PONEN LOS SUELDOS QUE LES DA LA GANA.
  CAMBIAR LAS LEYES, Y ADEMÁS DE CÁRCEL PARA LOS LADRONES,
  OBLIGAR A QUE TODO EL DINERO QUE HAN ROBADO LOS POLÍTICOS
  Y DEMÁS “ADJUNTOS” VUELVA A LAS ARCAS DE DONDE HAN SIDO ROBADO.
  (p.e. Pachulis, Pantojas, Bonos, Juan Guerra, Camps, Matas, Munar, etc…)
  ELIMINAR TODOS los coches oficiales
  (no es posible que tengamos más coches oficiales que USA).
  Anular TODAS las tarjetas VISA oficiales (que cada uno pague con la propia)
  y poner en la calle a TODOS los “cargos de confianza”
  (tenemos funcionarios de sobra para encargarse de esas labores).
  ELIMINAR A TODOS los diplomáticos excepto un embajador y un cónsul en cada país.
  (No es posible que gastemos en esto más que Alemania y El Reino Unido).
  Con eso, y con rebajar un 30% las partidas 4, 6 y 7 de los
  PRESUPUESTOS GENERALES DEL ESTADO
  (transferencias a sindicatos, partidos políticos, fundaciones opacas y varios)
  se ahorrarían más de 45.000 millones de Euros,
  no haría falta tocar las pensiones ni los sueldos de los funcionarios,
  como tampoco haría falta recortar 6.000 millones de Euros en inversión pública.
  Tiene razón el FMI cuando dice que
  “un buen plan de ajuste podrí­a incluso acelerar la actividad económica”.
  CON LA MITAD DEL DINERO QUE EL ESTADO SE AHORRARÍA CON ESTAS MEDIDAS,
  SE ACABARÍA LA CRISIS EN ESPAÑA

 • Rosa:

  Karnota, hay algunos historiadores compatriotas de Tolkien (mente privilegiada) así como otros alemanes, que reconocen la lengua valenciana y como más antigua que la catalana incluso. Te lo escribo en castellano porque es la lengua que tú utilizas en este sector. El sector castellano, está al principio del todo.
  Lo que aquí se están debatiendo, son unas serie de puntos y los organizadores, lo han puesto en diferentes idiomas, incluso el árabe, para que sea inteligible para toda la sociedad que habita en Valencia. Lo cual no significa que se vaya a editar en ninguna otra lengua.
  Las lenguas oficiales de aquí, como tú llamas, surgen de pactos corruptos, que es una de las cosas que se trata de eliminar y desenmascarar a todos los sinvergüenzas que se han vendido y nos han robado al pueblo, ya sea el valenciano, que el sevillano y Zaplana pactó y vendió nuestra lengua valenciana milenaria, por dinero, para introducir el catalán y hacerlo “oficial” como tú dices, que es lo que Jordi Pujol y resto de partidos catalanes, menos uno, quieren para sus paisus cataláns inexistentes e ilegales y lo hizo, por dinero por el gran agujero negro de las arcas de tesorería valencianas y para que le dieran apoyo para sus ambiciones políticas (las de Zaplana) su mirada estaba puesta en la Moncloa, pero le salió mal, se llenó los bolsillos y nos vendió nuestra lengua y cultura valenciana a los catalanes, convirtiéndolo en “OFICIAL” ahora, moralmente, es un ultraje, humillación, robo de identidad, pero que Felipe V de Borbón cuando ganó en la batalla de Almansa, toda la escabechina que nos hizo y crímenes que cometió incluso quemó Xátiva entera con todos dentro: hombres, mujeres, niños, porque no querian rendirle pleitesía, ni que los obligaran a hablar castellano porque no era su lengua, ni doblegarse a él, sólo hace 300 años y tenemos más de lo mismo. Una colonización, imperialismo ultraderechista catalanes de unos paises que nunca han existido ni existiran.

  • Carol:

   Rosa, confons les coses els imperialistes castellans o espanyols foren els que ens feren la guerra, coneguda com la batalla d’Almansa i el 1707 imposaren por justo derecho de conquista el castellà, no hi ha imperialisme català, això és una història que s’inventa el franquista d’extrema dreta Abril Martorell i quatre més… Em sembla perfecta la teoria que el valencià o català que parlem al país valencià no la va portar Jaume I el conqueridor nascut a Montpeller, com diuen tots els histpriadors,filòlegs i documents històrics… sinó que el valencià vé del nord d’Àfrica o va arribar mitjançant un meteorit inventat en la novel·la de Tolkien!!! Llig una mica més i informat, i fuig de ta casa perquè potser els teus pares són perillosos, qualsevol dia lliges una mica, se’t passa eixe odi tan gran contra els catalans et fas un nóvio/nòvia català o catalana, viatges una mcia per les Illes balears o per Catalunya i ta família et fa fora de casa i t’acusa de catalanista per escriure correctament i sense vulgarisme ni castellanismes en valencià-català… Escriu com vulgues, no manca més, però, aquest “tic” de parlar en castellà o d’escriure en castellà perqupe hi haurà algú que no l’entendrà prové de la dictadura feixista de Franco, és propi de l’autoodi; si et plau, comprat o demana’l a la biblio el llibre de Gemma Sanginés i Ferran Suay “Sortir de l’armari lingüistic” contra les patologies lingüñistiques que et farà molt de bé i de profit i et llevarà manies molt poc saludables!!!

  • Carol:

   Molt bé Rosa, però encara més corruptes que el corrupte de zaplana són els de la Real Acadèmia deles normes secessionistes i castellanistes del Puig!!! Jo també estic en contra d’aqueix pacte de creació de l’AVL, tenim ja l’Institut d’Estudis Catalans, que ens eixiria moltíssim més barat, el pagarien des de la Generalitat de Catalunya; o una altra opció molt interessant en l’àmbit del País Valencià és l’Institut Interuniversitari de Filologia que està ubicat al departamenr de filologia catalana de la Universitat de València… Ens estalviariem sous, prebendes i pressupostos que s’haurien de destinar realment, en una democràcia real, a incrementar l’ús social del valencià-català per tots els àmbits per superar les discriminacions que hem patit i le opresions i imposicions espanyolistes per invisibilitzar, minoritzar i exterminar el valencià-català del nostre país… Les subvencions del PP als grups secessionistes com la RAVL va en la línia d’impedir la nostra recuperació lingüística, que el valencià continue sent una llengua marginada i subalterna del castellà i a la fi aconseguir l’extermini del valencià-català, primer a València, després a les Illes i més tard a Catalunya, és el programa nazi exterminista de l’estat espanyol i les seues sucursals blaveres al Pais Valencià…

   • Pepe:

    Molt be, Carol, cadascú té la seua opinió al respecte. No és el tema més important en estos moments, ya sabem que tenim que centrar-mos en els principals.
    Per tant ¿puc vore i tindre accés al manifest i al decàlec en la que yo considere que és la meua llengua en les normes del Puig, lo mateix que tu tens accés i la possibilitat de tindre’l en la que tú consideres que és la teua?
    Perque no em coneixes, pero puc assegurar-te que de dretes, d’ultradretes o de “feixiste” NO TINC RES. Soc un ciutadà, com moltíssims atres ciutadans i ciutadanes, al que li agradaria no estar exclòs d’un moviment tan important i del que sense cap dubte formen part.
    ¿Fa falta fer una assamblea per ad això? Perque tampoc s’ha fet per a escriure en les normes de Castelló i no passa res ni ningú/na estem dient que es lleven o que es tinguen que llevar.
    ¿Puc? ¿No puc?
    Salut!

    • Carol:

     Estimat Pepe,

     les normes de Castelló es van votar en assemblea de gent valenciana, catalana i balear el 1932 i des de llavors s’han segint utilitzant per totes les escriptores i escriptors que realment els ha importat una miqueta la nostra llengua… El que passa és que al nostre país després de quasi 300 anys d’opressió dictatorial, de prohibició i de censura contra el valencià-catala, en dictadures i democràcies, he arribat al populisme i a la demagògia i a que una colla d’analfabets i esperitistes es vulguen fer passar per filòlegs… Jo no estic d’acord amb la normativa fabriana del català oriental, pense que cal fer servir el català occidental o valencià, tal com ens indica posem per cas, el lexicòleg d’Alcoi, Eugeni S. Reig que te el diccionari “El valencià en perill”, però sabent que és la mateixa llengua, que són modalitat diferents de la mateixa llengua i que les genuïnitats i el cultiu de les varietats dialectals estan molt bé si mantenen la tensió en la coordinació i la unitat de la llengua; una llengua que es fragmenta i divideix pereix i mor i això és el que volen la majoria per no dir totes i tots els de les normes del Puig… Jo estic disposat a discutir-ho i parlar de tot, i a questionar-ho tot perquè tot és discutible, però el que no discuteixen els altres llengües més poderosos com l’espanyola, l’anglesa, la francesa i no divideixen, per què ho hem de fer nosaltres perquè uns quants energ´jmens racistes hagen sigut educats en l’espanyolisme a anticatalanista capaç d’intentar negar les evidències… Perquè no hi ha més cec que el que no vol vore!!!

  • karnota:

   La implantación del valenciano/catalán en estas tierras se remonta a la conquista por Jaime I allá por el siglo XIII y la posterior repoblación. Los repobladores fueron en su mayoría catalanes y aragoneses, a grandes rasgos y teniendo en cuenta las distorsiones que se pueden haber producido a lo largo de más de 700 años, los territorios que ocuparon estos repobladores corresponden a las zonas castellanoparlantes y catalanoparlantes respectivamente, hay un estudio reciente de Enric Guinot (UV) muy interesante al respecto.

   Por otro lado no hay ninguna prueba ni evidencia científica de que se hablara ninguna lengua romance en el actual país de los valencianos antes de la conquista cristiana, todos los estudios demuestran que sus habitantes hablaban árabe y eran de culura musulmana, a excepción de algunos esclavos y siervos de palacio que no creo que tuvieran mucho tiempo ni medios para ir ‘conformando’ una lengua, y en caso de que lo hubieran hecho no hay ninguna prueba.

   También me gustaria que me dijeras los nombres de esos historiadores que defienden la independencia de la lengua valenciana, entiendo por historiador al científico de la historia que ha realizado investigaciones reconocidas por los ámbitos académicos y/o quien posee el título de Historia por una universidad seria. Hay mucho pseudo-historiador por ahí suelto (véase Pío Moa) que defiende esas posturas, pero el rigor de sus ‘investigaciones’ deja mucho que desear y eso con suerte, por lo general sus investigaciones no se basan en ninguna prueba fehaciente, sino en tergiversaciones, manipulaciones e interpretaciones sui generis que no hacen más que crear confusión y dinamitar intencionadamente una cultura ancestral a la que odian con todas sus fuerzas.

   Por último, respecto a lo de los Países Catalanes, normalmente en ambientes académicos se utiliza el término desde una perspectiva cultural para referirse a todos los territorios donde se habla catalán, un concepto similar al de ‘países de habla hispana’, y que no tiene nada que ver con el concepto político.Y si aun te estás preguntando porque escribo en castellano, ahora si: porque me da la gana (discúlpame la broma). Pese a nuestras discrepancias recibe un cordial saludo!

   • Borja:

    Segons el llibre dels Repartiments de Jaume I, de repoblacio soles van vindre menys d’un 5% ya que no se va expulsar a la poblacio del Regne de Valencia, a dia de hui hi ha mes percentage de ciutadans musulmans en la Nacio Valenciana, ¿tu parles arab? Pero bueno, aço lo unic que esta fent es dividir-nos, yo he fet la proposta per a que tots estigueren representats, i com ya he dit no tinc cap problema en fer-me unes cervessetes en tu o en qui siga i debatir, sempre esta be debatir i intercanviar idees i opinions des del respecte, sempre se poden aprendre i ensenyar coses noves als atres.

    • Carol:

     Em sembla Borja que en aquest tema com diu en company l’Enric Guinot ho ha estudiat molt bé, també l’Antoni Ferrando acaba de publicar una història de la llengua catalana on descriu documental i històricament la repoblació del’antic Regne de València i actual País valencià; si del que estracta és d’inventar-se les coses com en un llibre de ciència ficció avant, però les coses foren aicí, i el virus de l’anticatalanisme és un càncer molt destructiu; jo no estic d’acord amb Joan que crida a que noe s parle d’aquest tema perquè divideix, tots els temes divideixen, però crec que de tot s’ha de poder parlar des del respecte però des del rigor… En el Moviment zapatista es van crear comissions per a tractat les qüestions de les identitats, lingüístiques, culturals,d els drets del pobles, etc. no em sembla una bona idea deixar-ho en mans de l’extrema dreta que imposa a tot europa el seues pressupostos intolerants, xenòfobs, antiimmigrants, estatalistes, contra els drets del pobles i les llengües minoritzades, etc. Democràcia real vol dir poder parlar amb llibertat i fomentar les llengües minoritzades pels estats i els polítics actuals del PP i del PSOE!!!

 • Joan:

  Hola a tots, esta classe de debats són els que està esperant la classe dirigent i els mitjans de comunicació que la defenen, per tal d’enfonsar el 15-M. Si qualsevol ideologia comença a imperar en el moviment, sorgiran en poc temps les primeres escissions. Açò s’ha d’evitar a tota costa i, de la diversitat, podem passar al conflicte entre nosaltres. Jo tinc molt clars els meus ideals i, lluny de dessitjar enfrontar-me als que tenen uns ideals totalment oposats, el que m’agradaria és convidar a tot el món, siga del signe polític, gènere, condició, religió, raça o edat que siga, a que recolze el 15-M. Ja hi haurà temps de debatre tots estos assumptes en el seu moment, ara hem de lluitar per la nostra causa comú. ÀNIMS I FORÇA!

  • karnota:

   Estic totalment d’acord en tu pero m’opose frontalment a que es publique el manifest en llengues inventades. Ara bé, se es decideix democràticament en l’assemblea ho acceptaré.

   • Joan:

    Jo no he dit que es publique un manifest en cap llengua no oficial, de fet, ja vaig comentar ahir que estic en desacord amb les normes d’El Puig; simplement em va semblar molt positiu que algú donara una opinió diferent i amb un to concil·liador i pacífic, com va fer l’amic Borja, per mostrar el poder d’una massa que malgrat les seues diferències, es manté unida fent-li front al sistema. Eixa és la clau per a que triomfem.

  • Carol:

   Des del respecte, Joan, em sembla escapista la teua proposta i una mica demagpogica, com que als dirigents el que busquen és fragmentar, no parlem i mantinguem en secret els nostres ideals perquè potse si es posem damunt la taula, ens dividirem,… Al meu parer, s’ha de poder parlar de tot, el debat divideix sempre, tot el debat polític, però sovint aclareix i obliga a reconèixer drets dels pobles, drets lingüístics, llibertats, drets del pobles, etc. de les persones valencianoparlants que són menystingudes, menyspreades, sinó com és possible que mai haja parlar Rita Barberà en valencià en públic discriminant TOTES les persones valencianoparlants…

   A tu Joan et pot semblar que no, però, totes aquestes coses són importants, tant o més que les qüestions laborals, socials, econòmiques… del contrari aquests temes es deixen en mans de l’extrema dreta com està passant a Europa actual del creixement de les identitats xenofobes… i estatalistes o superestatalistes que no reconeixen les nacionalitats sense estat

   • Joan:

    Disculpa Carol, però crec que escapista seria si estaguérem parlant a un fòrum de debat lingüístic. Estem a un moviment teòricament apolític i tu m’estàs dient que tot debat polític divideix, qui està fent demagògia? A més a més, parles de que les qüestions lingüístiques són més importants que les qüestions socials, laborals o econòmiques? Per suposat que són molt importants però jo no crec que haja que posar-les per damunt ni per davall de les socials, laborals o econòmiques. Jo estic dins de la classe treballadora, a una empresa que m’explota i em remunera molt malament (i encara m’he de sentir afortunat perquè tinc un treball), amb una hipoteca les quotes de la qual depenen de que quatre individus decideixquen incrementar l’Euríbor al seu plaer. Tinc una família que mantindre i em considere un malabarista perquè malabars és el que he de fer, cada mes, per poder arribar al dia 30. Estàs menyspreant estes coses per les quals, et recorde, que estem ací? No puc estar més d’acord amb tu amb el que dius de Rita Barberà però, si anem a parlar de la llengua podem fer-ho a molts altres llocs i contextos, per què fer-ho ací? Sembla que tenim algun partit polític al darrere tractant de crear estos debats innecessaris. Jo no vaig a escriure més a esta conversació oberta perquè considere que el tema que tracta el 15-M no és el que estem parlant. I torne a dir, per si a algú no li ha quedat clar, que rebutge frontalment les normes d’El Puig, i que l’únic que em paregué bé va ser que una persona donara una opinió al respecte i des del respecte, per molt que eixa persona i jo tinguem punts de vista contraposats. I ja et dic, Carol, pots estar segura que si estaguérem en un altre context o a una altra web, estaria fent-te costat en tot el que dius per defendre la nostra llengua. Però jo estic ací per uns motius ben diferents, si vull fer política m’afil·liaré a un partit i faré política. Espere que no t’ofengues amb el meu comentari, però crec que mentre ací s’està discutint per la llengua, a altres llocs s’està lluitant per la vertadera raó d’el moviment, i això no ho hem d’oblidar. I que conste que el mateix que et dic a tu, va per a tots els demés que estan tractant este assumpte, siguen de la vessant lingüística que siguen. M’he dirigit a tu en resposta al comentari que m’has fet. Gràcies per agafar-te temps per llegir este comentari que crec que és una mica extens. Salutacions.

    • Carol:

     Benvolgut Joan,

     no m’agrada que digues que aquest moviment és apolític, durant la “Transició” els apolítics eren els d’extrema dreta, voldràs dir “apartidista”, però quasi tot o tot és “polític”… Jo no dic que lo polític divideix, ho deia en el sentit que quan deies que el debat polític divideix, jo afirmava que el debat polític sempre divideix però és necessari per a clarificar les idees i plantejar estratègies i propostes… No ho deia perquè estiga en contra ni del debat, de qualsevol debat ni de la política si realment planteja les anàlisis important i el que deia, provocadorament, per a la reflexió que els debats linguístics, culturals i ecològics posem per cas són igual o més important que els economics… Em sembla que el plantejament del 15-m és molt econòmicista i deixa de banda sovint, la perspectiva més ecològica i recordem que l’economia és un subsistema de l’ecologia, sense ecosistemes no és possible l’economia… I demanava que tambés es tingueren en comte per a reflexionar i debatre sobre les qüestions culturals, lingüístiques, identitàries, model d’estat, drets dels pobles, drets col·lectius, autogestió… Crec que vosté no m’ha entés bé, però si el que dic no té sentit, voste disculpe, em retire a ma casa i bon vent i barca nova!

 • Pepe:

  D’acort. Si yo soc “illegal” per escriure en les normes del Puig i no en les de Castelló, que en cap moment s’ha dit ací que es lleven del mig, en cap moment, i yo, que no soc de dretes, ni d’extrema dreta, ni res que puga aproximar-se cap a eixa idea, encara que els interessos polítics d’alguns juguen ad eixe joc, i atres s’aprofiten de la simbologia valenciana per a fer el joc als atres, que son els mateixos gossos en el mateix collar… si yo tinc que llegir “avui”, pero no puc llegir “hui”, que és la meua llengua ¿a qué estem jugant? ¿A una democràcia real?????

  • karnota:

   No se t’entén res, al menys per la meua banda. I no ho dic perquè escrigues en Normes del Puig, sino pel contingut del missatge que n’es prou confús.

   • Pepe:

    És molt senzill, ho explicaré d’atra manera. a vore si aixina…
    Tú pots tindre accés als comunicats, manifest, decàlec, etc en la que tú consideres per les raons que siguen, que és la teua llengua.
    Yo no puc tindre accés als comunicats, manifest, decàlec, etc., en la que yo considere, per les raons que siguen, que és la meua llengua.
    Per supost, quan dic “tú” o “yo”, parle de grups de gent molt grans que pensen com tú i com yo.
    O siga, el grup de gent que pensa com tú, molt respectable, té representació clara.
    El grup de gent que pensa com yo, molt respectable, no.
    Per a que el teu tinga representació no s’ha fet cap assamblea. per a que el meu la tinga hi ha que fer una.
    Dic yo, que això de democràcia no té molt.
    Yo entenc perfectament que l’ultra-dreta espanta i molt, pero que yo seguixca les normes del Puig, lo mateix que moltíssima gent, no vol dir que siguen d’ultra-dreta, etc., etc., per molt que quatre imbècils s’hagen aprofitat de unes senyes d’identitat molt concretes per a tractar de fer-se en el poble, al que no paren d’enganyar i que no representen. millor que l’ho ha esplicat Borja per dalt no vaig a dir-ho yo ara. Crec que se m’entén perfectament.

    • karnota:

     Deixe clar que aquest va ser el darrer missatge que vaig a escriure sobre aquest tema, ja m’estic fartant prou.

     El resum n’es molt senzill: la gent que ‘pensa com jo’ està representada perqué respectem la normativa oficial, reconeguda pels àmbits oficial i acadèmics així com per les institucions. La gent que ‘pensa com tu’ no està representada perque utilitzéu unes normes que no gaudixen de cap reconeixement i que son una aberració per a la filologia, encara m’en recorde de quan no utilitzaveu accents, AMB DOS COLLONS. Es com si ara m’arreplegue amb quatre amics i fem el castellà amb les Normes d’Ademús, fem un pacte i diguem que aquest es el castellà de debó; ens haurïen de fer cas? potser el exemple no ha quedat prou bé, pero que li anem a fer…

     Alé companys i companyes a fer força i deixem-nos de estupideses que no ens porten a enlloc!

     • Pepe:

      Dius que mai ha segut reconeguda i que, per tant, és una aberració utilisar-les i tal i qu, per això, “la gent que pensa com yo’, NO TÉ QUE ESTAR REPRESENTADA.

      Si tu creus que això és democràcia, estàs molt, pero molt enganyada.

      Estes normes estigueren reconegudes, i varen ser fetes pels filòlecs de la Secció de Llengua i Lliteratura de la Real Acadèmia de la Cultura Valenciana, a partir de la tradició escrita i de la realitat fonètica valenciana. Aixina elaboraren estes normes ortogràfiques, que foren publicades per la Secció adés mencionada en la seua Ortografia (Valéncia, 1979), a la qual seguí poc després la Documentació formal de l’ortografia de la llengua valenciana (Valéncia, 1981), que arreplegava les cites dels clàssics valencians, les referencies a anteriors ortografies i els raonaments fonètics que justificaven les decisions ortogràfiques adoptades.
      El 7 de març de 1981, en el Monasteri de Santa Maria d’El Puig, estes normes foren rubricades per més de mil firmes d’institucions i particulars compromesos en la cultura i conreadors de la llengua valenciana.

      Podria seguir i seguir, pero no té cap sentit fer-ho ací i ara.

      Vullc dir, no som 4 amiguets i amiguetes que hem fet un pacte i au, com has dit abans, per a llevar-li importància i tancar la porta al diàlec.
      ¿On està la democràcia?
      Hi ha moltíssima gent, pero moltíssima que estaria prou contenta i ademés estaria molt més pendent del moviment si estiguera representada. No puc entendre el per qué, si ningú te diu que tingues que escriure en les del Puig i no en les de Castelló, sino tot lo contrari, que pugam escriure en les dos, qualsevol en la que preferixca, dius que no i damunt en una argumentació que deixa molt que desijar i falta de rigor com la que més.

      Ho sent, pense que este no és el moviment en el que hi ha que impondre una normativa sobre una atra. Este és un moviment en el que hi ha que conviure junts, perque si no la base està mal construïda i s’afona tot pero segur.

      Anem a les coses importants, en les normatives que vullgam, que som persones lliures. Ningú i ninguna és més ací que un atre o una atra.
      ¿Quina idea tens de democràcia negant a un sector de la població, que som molts i moltes?
      I encara que foren 20 ¿no són persones en els mateixos drets?
      Segons tú,NO. En dos collons i l’enhorabona.
      A vore si pensem un poc en el cap i deixem el prejuïns d’un costat, perque s’està dient que si d’ultra-dretes, que si aberració, que si tal, que si Pasqual, i no és cert.

      ¿Podem parlar i raonar de bon roll, en tranquilitat, sense imposicions, de la realitat i dels objectius principals, en les dos normatives, per favor?

      Salut!

  • Carol:

   Estimat Pepe,

   tan correcte és avui com hui, tan correcte és servici que servei, etc, deixa llibertat perquè cada persona escriga com li apetisca i no li imposes unes normes del Puig que només han volgut desintegrar el valencià perquè s’impose lespanyol!!!

   No simplifiquem les coses, posanrt incompatible mots que es poden dir de moltes maneres però la absoluta castellanització de les normatives puignanes són les segueixen quatre gats i cadascú d’un avariant per a fer inviable el valencià-català i tallant-li les arrell de l’arbre aconseguir que es seque l’arbre sencer, tronc, branques i fulles i tot.

   • Pepe:

    Pero si yo no vullc impondre res. A soles vullc tindre també “hui”. Me pareix be que tú tingues “avui”, pots escriure com t’apetixca, en cap moment he dit que no es faça. El que demane és justament això: tindre també yo l’oportunitat d’escriure en la normativa en la que crec, lo mateix que tú. Pense que tinc el mateix dret. Respecte, i molt, que tú penses, per lo que siga, que “hui” i “avui” són correctes. Yo pense que són correctes, pero que no són la mateixa llengua. És el meu pensament i no sé per qué no es té que respectar.
    La qüestió és molt senzilla.
    No són 4 gats els/les que seguim eixes normes, pero si penses que sí, puix be. Tú creus que les del Puig castellanisen i yo puc pensar que les de Castelló catalanisen. I mentrestant, tú pots tindre el dret a escriure i fruir de les de Castelló, pero yo no perque tú dius que no, que això es castellanisant.
    Torne a dir-ho una tara vegada:
    ¿Tinc dret o no tinc dret a poder usar i llegir en les Normes d’El Puig, tal i com atres tenen el dret de fer-ho en les de Castelló?
    Perque si no tenim dret els i les demés, això, torne a dir-ho una atra vegada, no és democràcia i està excloent i condicionant a una gran part de la població que de cap manera tenim que subestimar, perque repetixc, és molta, per l’idea que teniu alguna gent de que els que reivindiquen estes normes són tots i totes espanyolistes o d’ultra-dretes, o del GAV, o d’E2000 o de l’inexistent CV.

    Les Normes d’El Puig, en l’actualitat no són les oficials, ho varen ser una volta, de fet, el primer Estatut d’Autonomia es va redactar en eixes normes.

    ¿¿No tenim cabuda en el Moviment 15M (en el que per cert, estem des del primer dia) dret a utilisar eixes normes??

    Me dius: “deixa llibertat perquè cada persona escriga com li apetisca i no li imposes unes normes…”.
    Llavors ¿qué estàs fent tú?

 • Borja:

  Hola Carol, de moment te contestare una part de tot lo que has dit, ya que estic d’examens i el meu temps lliure entre assamblees i estudis es prou poquet, pero lo primer que volia fer es assegurar-te que no tinc cap vinculacio en E-2000, en CVa o el GAV (bueno en els d’E-2000 sí, quan venen els 9 d’octubre a agredir-mos) pero tampoc la tinc en valencianisme.com , soc nacionaliste valencià, defenc la Real Senyera, la Nacio Valenciana i la Llengua Valenciana. I sincerament creu-me que ojala nos financiara algu, la situacio del nacionalisme valencià no seria la mateixa, sense dubte. Sincerament no se de quins congressos pagats per el PP me parles, ya que fins este moment no tenia coneiximent de l’existencia de tals congressos.
  La meua ideologia es sempre de pro-valencianisme, de defensa pacifica i difusio dels simbols identitaris valencians, el ser anti-res se me va pasar fa anys, suponc que coses de madurar. En algo estem d’acort, Valencia es un Estat per desgracia no reconegut, pero torne a repetir, a mi me pareix molt be que vullgues sentir-te valenciana-catalana, pero yo crec que tambe tinc dret a poder sentir-me valencià valencià…
  I com ya he dit, despres quan tinga un rato contestare a atres cuestions, aixo si, de moment no es el cas, pero en el moment obvserve que este debat es comence a faltar el respecte, siga a qui siga, pense com pense, tant si defen les Normes d’El Puig o les Bases de Castello, no seguire participant, mentres es continue en una bona tonica estare encantat de seguir parlant i raonant.

 • Amb tots els meus respectes:

  Al·lucine amb aquells que, ací, parlen del valencià com a idioma independent del català. Pensava que les persones que s’apropaven al moviment 15M tenien clara aquesta qüestió. Si fins i tot la web del PPCV es pot llegir en un valencià correcte atenent a les normes de l’AVL!! Imagine que el sector secessionista, al grup del 15M, és molt minoritari.

  Malgrat no agradar-me l’esperit de l’AVL, trobe que l’organització s’ha de basar en eixes normes, atès que són les oficials. Les del major consens a que s’ha arribat fins ara des de la famosa Batalla de València, on els blavers van practicar el terrorisme.

  • Borja:

   ¿Blavers? ¿Qui son els blavers? No els conec…

   Al moviment 15M, pot anar qualsevol persona, pense lo que pense ¿no? Sincerament no se si es minoritari o no el sector valencianista, ya que quan vaig alli no vaig preguntant lo que pensa cada u d’este tema, perque pensen lo que pensen els veig com companyers de lluita en els punts dels que se parla en el decaleg, yo conec a alguns valencianistes dels que van, pero no a tots, aixina que no se dir-te lo minoritari o no que es… Per cert, de terrorisme no parlem massa, ya que ni tots els valencianistes som terroristes ni recolzem la violencia (es mes els grups valencianistes no recolzem la violencia, com a molt l’extrema dreta que es diu valencianista, quan la Nacio Valenciana els importa una puta merda, a vore si anem aprenent a diferenciar) ni tots els catalanistes tampoc, perque per eixa regla de tres de dir que van practicar el terrorisme, Terra Lliure tambe el va practicar i a cada persona mes pro-catalanista que veig li dic terrorista de Terra Lliure ni molt menys…

   • Evidentment que pot anar qualsevol persona al moviment 15M, faltaria més. Sols tracte de dir que em sorprèn la presència de secessionistes, de la mateixa manera que em sorprendria la presència de racistes o d’ultracatòlics. Negar l’evidència de la unitat lingüística ha estat quelcom fruit d’una manipulació on el surrealisme n’és el principal protagonista. És com dir que l’andalús no és castellà.

    Sols dic això, que em sorprèn. Em sorprèn trobar ací gent que es mostra més blavera que la web del PP, si parlem de correcció lingüística.

    No culpe la gent que defensa l’absurd del secessionisme (un moviment induït des de Madrid amb l’objectiu de potenciar el nacionalisme espanyol). El bombardeig manipulatiu ha sigut i és molt dur. La defensa és l’ús del sentit comú i la racionalitat.

 • Joan Carles:

  Hola a tots.

  He de dir que yo tambe recolze este moviment, i que crec que ha de ser plural. Com molt be ha propost Borja, pense que deuria de poder oferir-se les dos possibilitats i yo m’oferixc a traduir-ho.

  Les Normes d’El Puig, no han estat a punt de ser oficials sino que aplegaren a ser oficials. I eixes normes foren elaborades per filolecs: Chimo Lanuza, Manolo Gimeno, Marivi Ferrandis. Foren ratificades pel 100% de les associacions valencianistes, i eliminades i sustituides pel PSPV quan entrà en el poder en 1983.

  Yo no vullc entrar el polemica, perque com molt be heu dit sería dividir. Pero si vullc estar representat en este moviment, vullc que se me respecte a mi i a tota la gent que es valencianista.

  Carol nomes vullc dir-te una cosa, i es la contradiccio d’alguns dels teus comentaris respecte dels teus fets. Perque has afirmat categoricament que les Bases del 32, son les que s’han de gastar i punt, perque son les oficials i lo que la llei diu, per lo que no hem de pegar-li voltes a l’assunt. La meua pregunta es: ¿Per mig d’eixa decisio no estas equiparant-te en eixos que fan servir la llei per a que tots ho acaten sense protesta? Este moviment, es un moviment d’inconformisme en un sistema injust, un sistema que està compost per lleis injustes, i que cap d’eixes lleis han segut triades pel poble, sino impostes al poble. En conseqüencia si estem promoguent que podem triar eixes lleis, sense ser abogats, juges o politics… perque: tenim el dret. ¿Perqué no podem tindre la possibilitat per la qual mos ampara el dret universal, de poder triar la llengua sense ser els filolecs als que els politics han donat la potestat llegal de fer-ho ells? No vullc discutir, sobre quína es la millor normativa llingüistica, perque no es el lloc. Simplement vullc que se reconega el dret d’expressio, d’una de les dos uniques normatives que han segut oficials per a la parla propia dels valencians (Normes d’El Puig, Llengua Valenciana i Bases del 32, Catala). Podem raonar-ho un dia tots junts en cervessetes com diu Borja.

  Yo te respecte i vullc que estiga en catala. Ara, respecta-mos tu i deixa-mos expressar-mos en la llengua i en la rao, que mos completa com a homens lliures, que es el valencià.

  Gracies i avant.

  • irene:

   El que és injust és que es vulga separar al màxim dialectes d’una mateixa llengua amb l’única finalitat de fer desaparéixer el valencià per convertir-lo en castellà. Quins criteris s’han utilitzat per crear les normes del Puig? Jo t’ho diré: l’aproximació al castellà. No han sigut crideris filològics (com bé pot ser l’etimologia, l’estudi de textos històrics), sinó polítics: la base dels quals es troben al nacionalisme d’estat. I tot açò em fa llàstima, em fa llàstima que hi haja qui crega el que ha escrit i que no se senta manipulat.

  • Carol:

   Hò,ens lliures, això els de la Real Acadèmia no saben què és: a ls dones i hòmens lliurs i que pensaven una miqueta els van fer fora a finals del setanta; a molt bones persones com Manuel Sanchis Guarner… Aqueixa ben poc Real i vil acadèmia ha estat impulsada per la jerarquia catòlica, més anticristiana i antihumana del món, que des de l’arquebisbe mayoral fins ara només han treballat per l’expanyolització del poble valencià i la seua despersonalització per a extingir el valencià-català… un tall de feixistes de l’hostia que es posen la llengua per on jo sé: no han descansat ni un instant per a fer-nos desaparèixer del mapa, així que no em vingues amb paraules com llibertat que volen dir just el contrari, com deia Orwell, just al revés, només sospiren per l’esclavatge, per mantindre submisses a les dones, perquè no decidisquen si volen o no reproduir i només viuen, ressentidament, per a exterminar la nostra llengua… Vinga va, ultracatòlics carcamals reaccionaris del’hostia consagrada, que us compre qui no us conega!!!

   • Joan Carles:

    George Orwell… m’encanta. Fer odiar tant a l’enemic que siga sistemic l’impediment de poder sentir lo que diuen atres persones. En lloc de sentir-mos a mosatros estas pensant en l’enemic de l’estat, Goldstein (RACV), el que per cert al final resulta que tambe està derrotat davant de l’estat.

    Es dir que com l’espanyolisme es odios, manipulador i privador de llibertats, justifiques la teua censura tambe privativa, a gent que creus que pensa com Goldstein (RACV).

    Els propis ex-academics de la RACV i propulsors de les Normes d’El Puig, els quals per cert ya fa temps que no estan ahi, afirmen que eixa Academia mai ha segut valencianista. I molt menys ara que està en mans del PP.

    Per cert Pompeu i Fabra era ingenier quimic i ademes (dit per ell mateixa) trià fer una codificacio normativa lo mes alluntada possible del castella ¿Aixo es un concepte molt filologic?

    En resum ¿Puc o no traduir-ho i penjar-ho en NdP?

 • Carol:

  L’intent d’imposició de les normes del puig per banda d’un quants franquistes de tota la vida a finals dels anys setanta, va donar lloc a una revolta de totes les universitats de València, que es posaren en vaga de manera semblant a la del moviment 15-m de hui dia; així que els franquistes d’AP, falangistes i de la UCD no van poder imposar-les i es va acordar les normes de castelló de 1932 que tenen el màxim consens tret d’una secta xocotiniua amb el suport de quatre empresaris “valencians” que sempre han parlat en espanyol i el frankistein del museu de la prehistòria… Aquesta Real acadèmia que defenseu només té el suport dels secots ideològicament més reaccionaris i m´s hostil perquè s’avance en l’estensió de l’ús social del valencià-català i es retrocedisca fins a la seua desaparició i extermini… Eixa és la missió de la gent de les normes del Puig i de la Real acadèmia finançants pels peperos i psoeros de sempre que han volgut sempre imposar-nos l’espanyol i dividir les valencianes i valencians i enfrongtar-nos a malloquines i catalanes… i jo sóc les tres coses a l’hora i m’agrada escoltar el balear, el català oriental i l’occidental (o valencià) i m’aggrada llegir en els diverses modalitat perquè així note com el cervell el puja i m’ix per les orelles; en canvi voler reduïr dialectament el català de tot el país valencià a valencià-castellà del cap i casal, em sembla indignant, indigne i la millor manera perquè el valencià no dure socialment ni deu anys més!!! I s’invisibilitze completament fins a l’aniquilament.

  El tema de les normes de puig i de lo rat penat i real academia i el quiestuonament de la mateixa llengua, com ho explica molt bé Francesc Burguera, s’ho van inventar els franquistes quan s’acabà la dictadura i no volien que es redreçara la nostra llengua; mentre volien imposar les normetes del puig, cada setmana distintes amb inifitud de sectetes i grupets enfrontats, anaven prohibit el profesorat que feia les classes en valencià, aprovaven disposicions en contra del valencià, etc Una miqueta de rigor i serietat!!!

  • Joan Carles:

   Disculpa, pero despres d’haver-te dit que no voliem entrar en polemiques, lo unic que lligc de tu son calumnies i falsetats, una darrere d’una atra.

   La qüestio es que no vols entrar en rao, de deixar-mos la llibertat i l’igualtat d’expressio. Aço, està perguent tota pluralitat i estas posant-te al nivell de la gent contra la que te manifestes.

   Per a començar les “Normes del 32” no existixen, son “Bases del 32” i aixina se redactaren. Per a continuar eixes bases eren mes valencianisades de les que hui en dia dona l’AVLl = IEC. Seguint, el GAV de hui i el GAV dels 70 no son lo mateix. En els 70-80 eren 100% valencianistes i tenien seus en tota la nacio valenciana, cosa que se demostra quan cediren la seua infraestructura a Unio Valenciana, aplegant al 10% de l’electorat i tenint representacio en casi la totalitat de les poblacions valencianes. Les atres entitats no valencianistes, eren una minoria mes gran de lo que hui en dia diu Carol que som. Eixes entitats que predominaven per majoria, demostrable gracies als resultats electorals i les enquestes, foren les que s’uniren a una veu per a acceptar les Normes d’El Puig. No vingue des de la politica, vingue des del poble. Des de la politica vingue la derogacio de les NdP en 1983.

   Dir que les NdP son per a castellanisar el valencià i fer-lo desapareixer, es una mostra de l’ignorancia ¿Saps que els filolecs que les redactaren son nacionalistes i no es senten espanyols? Els conec personalement i estan treballant en les seues faenes, que no tenen relacio en en el govern. Mestres de colege o institut, per cert una d’elles se suicidà fa un any, segurament per la felicitat que provaca estar conseguint les falacies que dius. Yo de tu m’informaria, perque tens una vena d’odi visceral que t’impedix vore l’atra part de realitat.

   Continue sense voler entrar debat ¿Se permet el dret d’expressio i de pluralitat?

 • Carol:

  Proposta en positiu a la Comissió lingüística:

  Des de fa quasi vint anys que l’acaldesa Na Rita Barberà Noyà està exercint el seu carrec institucionant com a batllesa del cap i casal de València, llevat de la temporada de falles quan dóna l’ordre “Senyor pirotècnic, ja pot començar la mascletà” no ha dit ni piu en valencià-català en els seus discursos; sempre, sempre parla i intervé en castellà, excloent a la gent valncianoparlant que hi ha a la ciutat de València i a tot el País Valencià; el valencià-català, és llengua oficial, històrica i pròpia de les valencianes i valencians, que durant més de 300 anys ha sigut censurada, prohibida, reprimida i invisibilitzada en dictadures i “democràcies” i és moltl injust aquest insult, menyspreu, menysteniment i oblit permanent que perpetuen els institucions valencianes, entre les quals l’alcaldesa de València; és un ultratge i una manca de especte amb la memòria del passat de les persones que resistiren les opresions per exterminar el valencià i és un atac contra el futur, la possibilitat de reproducció i de supervivència d’una llengua en risc de desaparèixr socialment, atacat pels “polítics” que l’haurien de protegir, promoure i augmentar el seu ús social, com les balenes atacades violentament per les multinacionals de la pesca…

  Per això seria importantíssim demanar al registre de l’ajuntament de València un full al registre, s’expliquen les raons per les quals serien important que l’alcaldesa faça servir no només una llengua sinó, si més no, el 50% el valencià quan parle en públic com a alcaldesa per respectar el dret i no excloure la gent valencianoparlant. Si es presentaren centenars de fulls a l’ajuntament, l’alcaldesa no podria continuar parlant com a alcaldesa només en castellà, perquè en una democràcia real les minories lingüístisques (no tan minoritàries, perquè hi ha quasi un 50-60% de valencianoparlant) han de ser respectades;
  jo mateix ahir vaig anar a l’ajuntament i vaig posar un escrit perquè la senyora alcaldesa no puga deixar de banda, en l’oblit i l’armari de la ignomínia de al invisibilització absoluta…

  Pense

 • Carol:

  Ei no vull dir només que “pense” només se m’ha tallat, el que volia dir és que pense que una proposta com aquesta, tan em fa que s’escriga en les normes del puig, en les de castelló, en les d’Alaquas, en les de Sueca, Xàbia, Vinarós, Morella o en les de Benifaió… m’agradaria que la senyora alcaldesa parlara un valencià-català culte de l’Institut d’Estudis Catalans o l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i no un valencià-castellà o castellanitzat… dels que només volen que exterminar-lo i volen fer vore que parlen en valencià només amb la intenció d’atacar el valencià-català…
  No obstant aixì, -com el monarca Salomó de la biblia judeo-cristiana, davant les dues dones que es disputaven la maternitat d’un nadó, va dir que el partiria per la meitat i la mare vertadera va dir que preferia que li’l donaren a l’altra-, preferiria més que parlara en les normetes del puig (en el valencià-castellà) que sols en castellà, tot i que introduiria confusió i embolics gramaticals que entrebanquen la possibilitat d’una llengua estardard i d’acord amb el valencià que s’estudia a les escoles valencianes; perquè per a mi la gent que escriu amb les normes del puig escriu en un català castelanitzat en una mena de valencià-castellà… Però repetisc, preferisc que parle en valencià, encara que siga el pujano, que en el casteliano!!!

 • jorge negro:

  lamento no poder seguir la mayoría de los comentarios (salvo las disquisiciones linguisticas, que creo fuera de lugar) porque no conozco el valenciano. Seria deseable que usáramos una lengua común, y ya que el esperanto no lo conoce casi nadie, y el inglés algo más pero no es compartido, porqué no tratamos de expresarnos en castellano, que es el idioma que con toda s eguridad todos conocemos… y lo digo sin animo de polémica, simplemente por operatividad… porque aquí de lo que se trata es de cambiar la realidad social y política, no? o hay alguien que con esa excusa pretende seguir con sus batallitas de aldea? Si alguien pretende iniciar una nueva polémica al respecto, me negaré a continuar en este foro. Solo pido algo de sensibilidad, sentido común y voluntad de integración. Por el bien de 15-M.

  • Carol:

   Escolta Jorge Negro!

   Els teus arguments són els mateixos que utilitzaven els genocides franquistes: deien en espanyol: per a que ens entenguem tots, parlem la llengua del’Imperi i no la llengua dels gossos; no cal dir quina era, per a ells, la llengua dels gossos, sembla que per a vosté també… Hauria d’aprendre, pel bé del moviment 15-m, a respectar la llibertat i la diversitat i sobretot les llengües monirotàries que han sigut perseguides pels polítics en el poder, a les dictadures i “democràcies”, que no ho són… No es preocupe que per donar-li l’oportunitat per aprendre el valencià, no li anem a conbrar, ho fem gratuïtament! Aprega vosté a respectar les diferències i intente obrir la seua ment per no reproduir la merda franquista que genocidia lingüísticament la llengua pròpia del País Valencià! Visca els multiculturalisme, mora el feixisme i el monolingüísme imbècil del cosmopolitisme hiperidiota, perquè només podem ser ciutadenes del món encarnats en un context material concret!! L’espanyolsime i el monolingüísme en castellà és feixisme des de fa 300 anys, és la política lingüística del PPPSOE i de la majoria de polítics professionals que només cerquen exterminar el valencià-catala!!

   • Joan Carles:

    No entenc cóm dius unes coses i ne fas unes atres. ¿Llibertat? La que tu vols donar. Lo unic que volem alguns es que siga un moviment plural, lliure i igualitari. Pero tu, en lloc d’acceptar-ho eres la que entra en polemica i provoques reaccions com la d’este chic. La gent fuig de la polemica, la gent fuig del valencià per persones com tu.

    Si este moviment es d’igualtat, nomes vullc que se demostre, i en conseqüencia cada u que trie la llengua en la que vol expressar-se. Eixos faches dels que parles estaven convençuts de tindre rao i no volien acceptar res mes. Mosatros acceptem el catala, pero tambe volem el valencià i tu mos ho estas negant.

    I ara no vullc que me parles de l’epoca de Franco i del faches, si vols quedem se fem una birra i ho parlem, i voras com no som ogres, faches, opressors… de fet som tot lo contrari.

    ¿Tenim dret d’expressio?

 • Josep:

  Si la llengua ens separa…l’enemic guanya.
  Si la lengua nos separa… el enemigo gana.
  If the language separate us … enemy wins.
  Si la langue nous sépare … l’ennemi gagne.
  Hizkuntza bereizten gaitu bada, etsai irabazi du.
  Se la lingua ci divide, quindi il nemico vince.
  إذا كانت اللغة يفصل بيننا، ثم يفوز العدو

  http://translate.google.es/

 • rateta:

  Tens tota la raó, Carol. Simplement el “valencià d les normes del Puig” no existeix. La CH no existeix en valencià. La paraula MOSATROS no existeix. Hi ha unes normes d’accentuació que pel que es veu , aquesta gent no entén. Els filòlegs (que els agrade o no, són el què saben de llengües), accepten les Normes de Castelló i no les del Puig, bàsicament perquè és un valencià castellanitzat i incorrecte que ens volgueren imposar. El valencià és un dialecte del català. No hi ha lloc a debats ni a dubtes, és així i punt. Els agrade o no. I no estic negant-li a ningú la llibertat de res, les coses són com són. O és que a algú q parle en castellà li agradaria que s’escriguera “Pos hoy may comío un pescau” dient que és un alre idioma, aragonès per exemple? Per favor, que som respectuosos, però no estúpids. Dit açò, no cal perdre més temps amb el tema (no val la pena) i busquem les coses que tenim en comú. Gràcies.

 • […] propostes concretes que està fent el Moviment 15M en València (l’original es por veure en http://valencia.tomalaplaza.net/decalogo-de-propuestas/valencia-catala/ […]