Rumano


RUMANO

Traim un moment istoric fara precedent in democratia noastra:indignarea s-a transformat multumita ajutorului masiv al populatiei-in speranta de schimbare.Necesitam energie, curaj si multa munca in acest proiect comun.

Pentru a evita ca forta miscarii sa fie inglobata sau manipulata de elemente straine acesteia, propunem zece miscari concrete, care duse la indeplinire ne vor conduce la democratie plural si justa.

1.Respect real al valorilor de: justitie, libertate, legalitate si pluralism.

2.Limitarea avantajelor economice si privilegilor politicienilor.Inabilitarea permanenta a politicienilor condamnati pentru coruptie a candida la viitoarele alegeri.

3.Modificarea Legii Electorale, care sa garanteze reprezentarea si proportia, avand grija sa nu se discrimine nici o forta politica sau sociala permitand intrarea partidelor minoritare si terminand cu bipartidismul.Nu suntem de acord cu bariera de 5% minima in toata tara.

4.Profundizarea mecanismelor care permit populatiei exercitarea votului democratic direct in referendum, in cazul deciziilor sociale si economice directe.Simplificarea mecanismelor care reprezinta initiative legislative populare.

5.Obligativitatea consultarii populare la elaborarea si aprobarea fondurilor municipale, autonomice si de stat.

6.Modificarea si crearea mecanismelor de control care sa asigure stricta separare a puterilor politice.Asigurarea independentei absolute a puterii juridice.

7.Considerarea ca bunuri de utilitate publica a serviciilor de prima necesitate pentru cetateni ca: energia, retele de comunicatie, alimente de baza, transportul si bancile.Interzicerea monopolului si oligopolului in repartizarea acestor bunuri.

8.Dreptul la o munca demna, stabila si de calitate. Interzicerea de E.R.E. in intreprinderile cu beneficii.Dreptul tuturor cetatenilor la prestatii sociale care sa asigure o viata demna.

9.Stabilirea mecanismelor cetatenesti de control a gestiunilor publice, pentru evitarea coruptiei politice. Controlul cetatenesc a activitatii economice a politicienilor si stabilirea unui sistem de incompatibilitate care sa interzica exercitarea functiei politice in acelasi timp cu castigul din alte activitati publice sau private.10.Stabilirea unui sistem fiscal progresiv. Stabilirea unui nivel global de impozit pentru marile averi si tranzactii financiare speculative.Disparitia imediata a paradiselor fiscale.

11.Control cetatenesc a activitatilor bancare. Iterzicerea clauzelor abuzive, in particular a ipotecilor.

12.Convocarea unei Adunari Constitutionale.

Acestea, inca, nu sunt propunei definitive, au fost elaborate pentru ca ne sunt cerute propuneri de cei care niciodata nu au avut propuneri.Ne cer program politic cei care sistematic nu respecta propriile programe politice.

Ne cer transparenta cei care niciodata nu ne-au spus si ne-au intrebat nimic.

Ne cer propuneri milionarii, noua care traim in corturi, pe cartoane, in saracie si somaj si cu datorii.

Ne cer propuneri pentru ca acum putere nu este a lor, puterea suntem noi.

Ne cer propuneri pentru ca se grabesc. Se grabesc pentru ca le este frica.

Dar noi nu ne grabim pentru ca timpul acum nu este al lor, este al nostru.

Avem rabdare pentru ca stim ca totul va lua amploare.

Avem rabdare pentru ca nu ne este frica.

CAMPAMENT, VALENCIA, MAI 2011